پارانویا و تاثیر آن بر ازدواج
اختلال پارانویا و ازدواج: راه رفتن بر روی لبه ی تیغ برای یک ازدواج موفق، یکی از اساسیترین شرطهای لازم، سلامتِ روانی هر دو طرف رابطه میباشد.اختلالي شخصیت پارانوئید(PPD) یکی از عواملی است که میتواند به شدت زندگی مشترک زوجها را تحت تاثیر قرار دهد. سوریتو در این مقاله سعی میکند شما را بیشتر با اختلال پارانویا و تاثیر آن در ازدواج آشنا کند.
پارانویا را بشناسیم
طبق تعریف، پارانویا یا همان بدگمانی، غریزه یا فرآیندی از فکر است که تحت تأثیر نگرانی یا ترس به حالت غیر منطقی و وهم آلود در میآید.افراد پارانوئید معمولاً فکر میکنند که دیگر آدم ها برای آزار و اذیت آنها میکوشند یا که دیگران به دنبال توطئه علیه آنها هستند.
نشانه های اختلال شخصیت پارانویید
شناخت علائم اختلال پارانویا قبل از ازدواج از واجبات است. البته تشخیص این که یک شخص پارانوئید است، بهتر است توسط روانشناس متخصص صورت پذیرد.
با این وجود ، ما در اینجا چند نمونه از نشانههای واضحِ اختلال شخصیت افراد پارانوئید برای شما بیان میکنیم:
- شخصیت پارانوئید همواره به اطرافیان خود شک داشته و نمیتواند به آنها اعتماد کند.
- بیمار دچار پارانویا، همیشه به راحتی از دیگران دلخور میشود و کینه های طولانی به دل میگیرید.
- بیمار پارانوئید همیشه سعی میکند اظهارات و رفتار دیگران را به خود ربط دهد. (مثلا ممکن است اگر چند نفر در کافه در حال خندیدن هستند، او فکر کند که دارند به او میخندند.)
- افراد پارانوئید، معمولا حالتی تدافعی دارند.
- بیماران پارانوئید، معمولا به سختی انتقادات دیگران را میپذیرند.
- این افراد، معمولا توانایی بخشیدن دیگران و فراموش کردن اشتباهات آنها را نداشته و آن را در پس ذهن خود نگه میدارند.
- بیمار دچار پارانویا، همیشه دچار توهم توطئه است.آنها دائم فکر میکنند سایرین در حال دسیسه چینی و نقشه کشیدن علیه آنها هستند.
- شخصیت های پارانوئید معمولا با خشم و عصبانیت واکنش نشان میدهند.
- بیماران دچار پارانویا، همواره در فکر تلافی کردن هستند.
- شخصیتهای پارانوئید، افراد مسئولیت پذیری نیستند و خود را مسئول هیچگونه دردسر یا مشکلی نمیبینند.
- بیماران دچار پارانویا، غالبا حسود هستند.
حالا که با بعضی از نشانههای اختلال پارانویا آشنا شدید، بهتر است ببینیم در مواجهه با خواستگار پارانویا قبل از ازدواج چگونه باید برخورد کنیم.
با خواستگار پارانویید چگونه برخورد کنیم؟
در مواجهه با خواستگار پارانوئید، بهترین حالت آن است که خیلی صریح و راحت با خواستگار خود این موضوع را مطرح کرده و به او بفهمانید شروع این رابطه برای شما امکان پذیر نیست.
البته تشخیص بیماری پارانویا بهتر است توسط روانشناس متخصص صورت پذیرد، اما اگر نشانه هایی به صورت بسیار واضح همانند نشانه هایی که به آنها اشاره شد برای خودتان آشکار بود، اعلام این موضوع به طرف مقابل صحیحترین کار است.
البته واضح است که اگر شما در مرحلهی اولیهی خواستگاری و آشنایی هستید، نیازی به آوردن دلیل مشخص نداشته و میتوانید با استفاده از جمله هایی مانند به «درد هم نمیخوریم» یا «خانواده ها شبیه هم نیستند» و دلیل هایی از این دست، راه بهتری برای اتمام آن رابطه داشته باشید.
حالا اگر شما از این مرحله عبور کرده اید و با یک فرد پارانوئید در ارتباط هستید، بدانید که تنها نیستید. ما در ادامه سعی میکنیم نکاتی در رابطهی برقراری ارتباط با افراد دچار اختلال پارانویا برای شما بیان کنیم.
برقراری ارتباط با بیمار پارانویید
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا واقعا میتوان با بیمار پارانوئید ارتباط برقرار کرد یا خیر؟ به این سوال با قاطعیت محض نمیتوان جواب بله یا خیر داد، اما به صورت کلی بدانید اگر با یک بیمار پارانوئید ازدواج کنید، نباید انتظار یک زندگی نرمال و آرامش روانی معمولی را داشته باشید.
اگر شما با یک فرد پارانوئید ازدواج کردهاید، بهتر است برای نگه داشتن رابطه هر چند کوتاه مدت قبل از جدایی اقدامات زیر را انجام دهید:
- اول از همه بدانید شما تنها نیستید. در هر صورت بیماری پارانویا یکی از شایعترین بیماری های اختلال شخصیتی است.
- از مشاجره کلامی و فیزیکی بپرهیزید. مشاجرهی کلامی هیچ چیز را در بیماری پارانوئید تغییر نخواهد داد.
- سعی کنید با بیماری پارانوئید احساس همدلی کنید، ترسهای آن را درک کنید و با عواطف و احساسات او همراه شوید.
- سعی در اعتماد سازی کنید. ایجاد اعتماد برای افراد دچار بیماری پارانویا صبر و شکیبایی زیادی میطلبد.سعی نکنید با عباراتی همچون «چرا نمیتوانی به من اعتماد کنی؟»، تغییرات سریع ایجاد کنید؛ چرا که بی نتیجه است.
- بر اساس تجربه ها مشاهده شده است در مواردی، رابطه داشتن میتواند به بهبود فرد دچار پارانویا در طول ازدواج کمک کند. البته با مراجعه به روانشناس متخصص و استفاده از راهکارهای علمی میتوان به بهبود بیمار پارانوئید امیدوار بود.
- تا حد ممکن با شخصیت پارانوئید مخالفت نکنید؛ البته این به آن معنی نیست که شما باید در زندگی بردهی این شخصیت بشوید.
- در مواجهه با افراد پارانوئید، شفاف صحبت کنید. آنها همواره تلاش میکنند برداشت خودشان را از حرف شما داشته باشند، پس نباید هیچ ابهامی در صحبتهای خود داشته باشید.
- الکی اعتراف نکنید. شخصیتهای پارانوئید در ازدواج، سعی میکنند شما را وادار به اعتراف به کارهای نکرده تان بکنند.
درمان بیماری پارانویا
طبق گفتهی روانشناسان و روانپزشکان، تنها راه درمان بیماران پارانوئید فقط از طریق رفتار درمانی -Behavior therapy- است. نیاز به دارو برای شخصیت پارانوئید، احتمالاً ضروری به نظر میرسد. درمان تخصصی تنها راه حل اثبات شده برای درمان بیماران پارانویا و شخصیت پارانوئید است. (اگر که درمانی موثر واقع شود)
طلاق به خاطر پارانویا
تجربه نشان داده است که متاسفانه سرانجامِ ازدواج با یک شخصیت پارانوئید طلاق است.بیماری پارانویا متاسفانه به صورتی است که بر تمام جنبههای زندگی فردی و مشترک شخص تاثیر منفی میگذراد.علاوه بر آن تاثیر پارانویا بر ازدواج، میتواند بر زندگی فرزندان افراد نیز تاثیر منفی بگذارد و تبعاتی چه در دوران کودکی و نوجوانی، چه در آیندهی فرزندان حتی پس از ازدواج آنها نیز داشته باشد.
سوریتو البته مجددا تاکید میکند قبل از هر اقدامی، مراجعه به روانشناس متخصص اختلال شخصیتی پارانویا و مشورت با مشاور ازدواج به حوزهی پارانویا و ازدواج باید در الویت افراد قرار بگیرد.
سخن آخر:
پارانویا، ازدواج کردن پیش از ازدواج به این نکته توجه کنید که اگر نشانههایی از بدگمانی یا شک بیش از حد در طرف مقابل میبینید حتماً باید احتمال پارانوئید را در نظر بگیرید.متاسفانه در فرهنگِ ایران، دخترها توجه بیش از حد یا همان به اصطلاح «گیردادن» را از ویژگیهای مثبتِ همسر آیندهی خود و نشانۀ غیرت میدانند. در صورتی که همینها میتواند نشانه های اختلال پارانویا باشد.توجه بیش از حد، مطمئنا در آینده آسایش شما را خواهد گرفت و نخواهید توانست زندگی مشترک به همراه سلامت روانی داشته باشید.برای مردان نیز داشتن یک همسر شکاک و پارانوئید، میتواند تبعات منفی داشته باشد و منجر به محدود شدن زندگی اجتماعی مرد شود.
در آخر تصمیم با شماست، اما همانگونه که پیشتر نیز گوشزد کردیم، ازدواج و اختلال پارانویا، حالتی نیست که شما از آن، انتظار یک زندگی طولانی مدت نرمال به همراه آسایش روانی داشته باشید. شما هم اگر تجربهی ازدواج با یک فرد پارانوئید را دارید، از تجربههای خود و تاثیر آن بر زندگی مشترکتان، برای کاربران سوریتو بنویسید.