چگونه می‌توانیم در مراسم عروسی خود از آداب و رسوم محلی استفاده کنیم؟ 🤵​👰​🎉​

مراسم عروسی یکی از مهم‌ترین اتفاقاتی است که در زندگی هر فردی رخ می‌دهد. برخلاف سایر نقاط جهان، در ایران به واسطه تمدن چندین هزار ساله آن عروسی‌ها به شکل مفصل و با آداب و رسوم خاصی برگزار می‌گردند. این روزها در بسیاری از شهرهای ایران عروسی‌ها به شکل مدرن و به گونه امروزی برگزار می‌گردد. حال آن که بسیاری از مردم محلی و افرادی که به قومیت‌های مختلف تعلق دارند تمایل دارند در برگزاری مراسم خود از آداب و رسوم محلی در عروسی بهره ببرند. گاهی نیز ممکن است عروسی به شکلی مدرن برگزار شده اما در برخی بخش‌ها و المان‌ها به سراغ آداب و رسوم محلی بروند.

در این مقاله قصد داریم با برخی از آداب و رسوم قومیت‌های مختلف ایران در برگزاری مراسم عروسی آشنا شویم. البته پیش از آن بد نیست مراحل کامل یک ازدواج ایرانی را بررسی کنیم. با سوریتو همراه باشید.

آداب و رسوم محلی در عروسی

 

مراحل کامل یک ازدواج ایرانی

آداب و رسوم محلی در عروسی ایرانی

یک مراسم عروسی ایرانی از بخش‌های متعدد و متنوعی برخوردار است که در دنیای امروز ممکن است برخی از این بخش‌ها حذف شده یا به شکلی مختصرتری برگزار گردد. مراحل کامل یک عروسی ایرانی شامل موارد زیر می‌شود.

آداب و رسوم محلی در عروسی

✅​خواستگاری | آداب و رسوم محلی در عروسی

اولین مرحله ازدواج را خواستگاری تشکیل می‌دهد. خواستگاری مراسمی است که در طی آن خانواده عروس و داماد و در برخی موارد خود عروس و داماد برای اولین بار با یک‌دیگر آشنا می‌شوند. البته این امر مربوط به چندین سال پیش بوده و در حال حاضر در بسیاری از موارد دخترها و پسرها با یک‌دیگر آشنا شده و در صورت توافق خانواده‌های خود را در جریان ازدواج گذاشته و با یک‌دیگر آشنا می‌کنند.

برگزاری مراسم خواستگاری خود دارای آداب و رسومی بوده که همه با این آداب آشنا هستیم و نیازی به بازگو کردن آن نمی‌باشد.

✅​تعیین مهریه

اگر مراسم خواستگاری با موفقیت گذرانده شده و خانواده‌ها و عروس و داماد با ازدواج موافق باشند نوبت به تعیین مهریه و توافق خانواده‌ها بر سر مهریه می‌باشد. مهریه عدد خاصی نداشته و کاملا به نظر خانواده‌ها بستگی دارد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

✅​بله برون | آداب و رسوم محلی در عروسی

زمانی که برگزاری مراسم ازدواج قطعی‌تر می‌شود نوبت به آن می‌رسد تا با حضور برخی از بزرگترهای فامیل تاریخ عقد و عروسی و مخارج عروسی تعیین شود. سپس تمامی توافقات به امضای خانواده‌ها می‌رسد. در مراسم بله برون رسم است هدایایی از قبیل انگشتر نشان، پارچه، چادر و… به عروس تقدیم شود.

✅​عقد و امضای عقدنامه

پس از تعیین زمان عقد در شب بله برون، عروس و داماد باید به فکر تدارکات عقد باشند که این تدارکات بسته به نوع عقد می‌تواند متفاوت باشد. اگر قرار است عقد مفصلی برگزار شود انتخاب تالار، انتخاب سفره عقد، رزرو لباس عروس، رزرو آرایشگاه و… جزو تدارکات عقد خواهد بود. اما اگر عقد به شکل محضری برگزار شود می‌توان این تدارکات را حذف کرده یا مختصرتر تهیه کرد.

زمانی که خطبه عقد خوانده می‌شود عقدنامه باید به امضای عروس و داماد و دو شاهد برسد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

✅​مراسم پاگشا | آداب و رسوم محلی در عروسی

از جمله آداب و رسوم ایرانی که از سال‌ها پیش تاکنون هنوز هم پابرجا باقی مانده است، مراسم پاگشای عروس است که البته این مراسم می‌تواند پس از عقد یا پس از عروسی انجام شود. در طی این مراسم خویشاوندان، عروس و داماد را به خانه خود دعوت کرده تا هم سبب آشنایی عروس و داماد با خانواده و خویشان یک‌دیگر شده و هم هدایایی به آنان تقدیم شود.

✅​خرید جهیزیه

برای خانواده‌هایی که مراسم عقد و عروسی را به شکل جدا برگزار می‌کنند، پس از برگزاری مراسم عقد نوبت به خرید جهیزیه می‌رسد. خرید جهیزیه متناسب با آداب و رسوم هر قومیت بر عهده خانواده عروس یا خانواده داماد می‌باشد.

پس از خرید جهیزیه و در نزدیکی برگزاری مراسم عروسی نوبت به مراسم جهاز برون رسیده که البته در خیلی از نقاط ایران از این مراسم چشم پوشی می‌شود و عروس و داماد خود به تنهایی خانه خود را چیدمان می‌کنند.

آداب و رسوم محلی در عروسی

✅​مراسم حنابندان | آداب و رسوم محلی در عروسی

حنابندان از جمله مراسمات مهم پیش از عروسی بوده که هنوز هم در بسیاری از شهرهای ایران برگزار می‌گردد. این مراسم به نوعی جشن خداحافظی عروس با خانواده خود می‌باشد. در این مراسم هدایایی در کنار میوه، شیرینی و حنای تزیین شده برای عروس برده می‌شود.

✅​جشن عروسی

بعد از گذشت تمامی مراحل بالا نوبت به برگزاری جشن عروسی می‌رسد که این جشن می‌تواند به شکلی امروزی و یا متناسب با آداب و رسوم محلی برگزار گردد. البته عروس و دامادهایی هستند که از برگزاری مراسم عروسی چشم پوشی کرده و ترجیح می‌دهند به سفر بروند.

آداب و رسوم محلی در عروسی

✅​مراسم پاتختی | آداب و رسوم محلی در عروسی

مراسم پاتختی از جمله رسوماتی بوده که این روزها کمتر برگزار می‌گردد. در گذشته روز بعد از مراسم عروسی جشنی برگزار شده که در طی آن مهمانان با جشن و پایکوپی هدایای خود را به عروس تقدیم می‌کردند. این روزها مراسم پایتختی حذف شده و بسیاری از افراد هدایای خود را در شب عروسی به عروس تقدیم می‌کنند.

✅​ماه عسل

یکی از سنت‌های خاطره انگیز عروسی ایرانی سفر ماه عسل است که البته در تمامی نقاط جهان اجرا می‌شود. سفر ماه عسل به عنوان اولین سفر دو نفره عروس و داماد پس از عروسی شناخته می‌شود.


مقاله آیا برگزاری مراسم عروسی با تم دارای اهمیت است؟ ✨​🎉​👰​

آداب و رسوم محلی در عروسی

اجرای رسوم محلی در مراسم عروسی

ایران کشوری هزار رنگ است که از قومیت‌های مختلفی تشکیل شده است. هر یک از این قومیت‌های ارزشمند دارای آداب و رسوم خاصی برای برگزاری مراسم عروسی هستند که همین رسومات سبب می‌شود مراسم عروسی با شور و حالی متفاوت و بسیار جذاب برگزار گردد.

البته برخی از قومیت‌ها مراسم عروسی خود را کاملا شبیه به آن چه در بالا ذکر شد برگزار شده و تنها در برخی از قسمت‌ها از آداب و رسوم محلی استفاده می‌شود. از جمله آداب و رسوم عروسی در بخش‌های مختلف ایران می‌توان موارد زیر را نام برد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

​✔️​آداب و رسوم ازدواج در لرستان

استان لرستان خود از قومیت‌های مختلفی تشکیل شده است که سبب می‌شود آداب و رسوم مراسم عروسی در آن متفاوت باشد. از جمله مهم‌ترین و کهن‌ترین رسومات مردم لرستان دادن شیربها می‌باشد. منظور از شیربها پولی است که خانواده داماد به خانواده عروس تقدیم کرده و از آن برای نو ساختن خانه و خرید لباس استفاده می‌شود.

از دیگر رسومات کهن و زیبای مردم لرستان مراسم سرکله بوده که در قالب آن خانواده داماد برای زنان و دختران فامیل لباس تهیه کرده و در پایان عروسی به آن‌ها هدیه می‌دهد. اجرای رقص‌های هارمونیک، تکان دادن پارچه‌های رنگی و استفاده از دهل و سرنا برای موسیقی از دیگر آداب و رسوم مردم لرستان است. لازم به ذکر است که در بسیاری از موارد عروس و داماد از لباس‌های محلی قومیت خود استفاده می‌کنند.

آداب و رسوم محلی در عروسی

​✔️​آداب و رسوم ازدواج در مازندران

در استان مازندران نیز آداب و رسوم مختلفی برای برگزاری مراسم ازدواج وجود دارد که از جمله این مراسمات می‌توان به مراسم خرج‌بر یا استفاده از خورگیر اشاره کرد. خورگیر زنی بوده که مهمانان را به مراسم عروسی دعوت می‌کند. خرج‌بر نیز مراسمی است که در طی آن داماد روز قبل از عروسی برنج، گوشت و اقلام ضروری را سوار بر الاغ کرده و با موسیقی سنتی به خانه عروس می‌برد.

حنابندان نیز از جمله مراسمات مهمی بوده که هنوز هم در خطه مازندران برگزار می‌گردد. از دیگر رسومات می‌توان به جمع‌آوری هدایای نقدی مهمانان در یک سینی بزرگ در روز عروسی اشاره کرد. مردم مازندران رسم دارند که در مقابل منزل عروس خانم پدر داماد یک سکه به عروس خانم تقدیم کند.

​✔️​آداب و رسوم عروسی در جنوب ایران

یکی از مهم‌ترین رسومات مراسم عروسی در شهرهای جنوبی آن است که عروسی‌ها به مدت هفت روز به طول می‌انجامیده است. البته امروزه عروسی تنها سه روز طول می‌کشد. در برخی از شهرها مانند قشم به جای آن که عروسی در شب برگزار گردد، عروسی بعد از ناهار و به صرف ناهار در منزل عروس برگزار می‌گردد.

سپس بعد از صرف ناهار اقوام نزدیک اتاق عروس و داماد را تزیین کرده و اگرچه مهمانان چندین روز در خانه دختر حضور دارند، اجازه ندارند عروس را ببینند. پس از غروب آفتاب سایر مهمانان به مراسم می‌رسند. در این زمان داماد با دو مرد آوازخوان به رقص و آواز پرداخته و عروس نیز همراه دو زن دیگر به آواز و پایکوبی می‌پردازد. بعد از رفتن مهمانان عروس اجازه دارد تور را از صورت خود بردارد. زمانی که این مراسم به پایان می‌رسد تازه جشن هفت روزه یا سه روزه اهالی محل آغاز می‌گردد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

​✔️​آداب و رسوم عروسی در کردستان

استان کردستان جزو استان‌هایی بوده که رسومات خاص و کهنی در برگزاری مراسم عروسی دارد. مراسم عروسی در کردستان نیز مانند شهرهای جنوبی تا هفت روز به طول می‌انجامد. در دو روز ابتدایی مراسم زنان محله به خانه داماد رفته و در پخت نان عروسی کمک می‌کنند. همچنین یک زن و یک دختر از خانواده داماد به خانه عروس رفته و علاوه بر کمک کردن در پخت غذا، دستان عروس را حنا گذاشته و لباس عروس را آماده می‌کنند.

در واقع این دو نفر وظیفه دارند عروس را برای مراسم عروسی آماده سازند. پس از آن مراسم هفت روزه آغاز می‌گردد. دیگر آداب و رسوم مراسم عروسی در کردستان شامل شیرینی خوران یا مراسم نامزدی، روباز کردن (بردن آب توسط عروس برای داماد و هدیه دادن داماد به عروس)، رقص دایره‌ای و تزیین لباس محلی عروس با سکه‌های زرد و قدیمی اشاره کرد.

​✔️​آداب و رسوم عروسی در شیراز

شهر شیراز نیز آداب و رسوم خاص خود را برای برگزاری مراسم عروسی دارد که از جمله این آداب و رسوم می‌توان به دلالگی، بله برون، رخت برون، عقد کنان، دست بوسون، مراسم عروسی و پاگشا اشاره کرد. دلالگی بسیار شبیه به مراسم خواستگاری می‌باشد که در صورت توافق خانواده عروس پذیرایی آن به بهترین شکل ممکن انجام می‌شود. مراسم بله برون کاملا شبیه به مراسم بله برون رسمی در کل ایران برگزار می‌گردد. رخت برون مراسمی بوده که در طی آن اقوام داماد به منزل پدر عروس رفته و پارچه‌هایی را به همراه یک خیاط با خود می‌برند تا پارچه‌ها را متناسب با اندازه عروس برش بزند.

پس از انجام مراسم عقد کنان نوبت به مراسم دست بوسون بوده که در طی آن داماد در روز بعد از مراسم عقد به منزل پدر عروس رفته و دست مادر عروس را می‌بوسد. مراسم عروسی در شیراز نیز همراه با رقص‌های محلی و سازهای محلی برگزار می‌گردد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

​✔️​آداب و رسوم ازدواج در گیلان

از جمله مراسمات خاص استان گیلان در برگزاری عروسی می‌توان به مراسم بله برون یا صورت برون، مراسم اسباب واچینی برای اعطای چند هدیه مشخص به عروس و مراسم شیرینی خوران اشاره کرد. پیش از مراسم عقد نیز مراسمی تحت عنوان چادر واوینی برگزار می‌گردد که بسیار شبیه به مراسم نامزدی می‌باشد. در طی این مراسم خانواده داماد به خانه عروس رفته و برای او چادر می‌برند.

از دیگر رسومات می‌توان به حنابندان یا خوانچه بری اشاره کرد. در مراسم خوانچه بری هدایای خریداری شده برای عروس به دیگران نشان داده می‌شود. پس از آن در پایان عروسی نیز مراسم عروس بری یا گیشه بری همراه با ساز و آواز انجام می‌شود.

​✔️​آداب و رسوم مراسم عروسی در چهارمحال و بختیاری

در گذشته یکی از رسومات اقوام بختیاری مراسم ناف بران بوده که زمانی که نوزاد دختری متولد می‌شده است ناف او را به نام یکی از پسرهای قوم می‌بریدند تا این دو در بزرگسالی با یک‌دیگر ازدواج کنند. در مراسم خواستگاری برای عروس روسری و انگشتر برده می‌شود که البته این خواستگاری زمانی برگزار می‌شود که پدر عروس رسما با خواستگاری موافقت کند.

از جمله رسوماتی که پس از خواستگاری انجام می‌شود می‌توان به قند شکون اشاره کرد که در طی این روز دو خانواده یک روز خوش یمن را برای برگزاری مراسم انتخاب می‌کنند. در طی این مراسم فامیل داماد با ساز و آواز به خانه عروس رفته و چند راس گوسفند نیز همراه خود می‌برند. خانواده عروس نیز به خوبی از آن‌ها پذیرایی می‌کنند. اقوام بختیاری رسم دارند سفره عقد را خود چیده و بر روی آن علاوه بر قرآن و آینه شمعدان، عسل و تخم مرغ نیز بگذارند.

در ضمن یکی از بخش‌های مهم عروسی بختیاری سوارکاری مردان می‌باشد.

آداب و رسوم محلی در عروسی

مقاله راهنمای برگزاری عروسی کم هزینه ✅​👰‍♀️​🤵​

شما به اجرای آداب و رسوم محلی در عروسی علاقه دارید؟

ایران از جمله کشورهایی بوده که مراسم عروسی با شکوه هرچه تمام‌تر در آن برگزار می‌گردد. به واسطه وجود قومیت‌های مختلف در ایران ما می‌توانیم رسومات مختلفی را در حین برگزاری مراسم عروسی مشاهده کنیم. برخی از اقوام ترجیح می‌دهند مراسم عروسی خود را کاملا به صورت محلی برگزار کنند. برخی نیز مایلند عروسی را به همان شیوه نوین انجام دهند، اما برخی از رسومات محلی خود را نیز به آن وارد کنند.

به نظر شما انجام آداب و رسوم محلی در عروسی چقدر جذاب است؟ آیا شما به اجرای رسوم محلی علاقه دارید؟ از رسوم قوم و اقوام خود برای ما بنویسید و این مطلب را برای دوستان خود بفرستید.

Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا