سند ازدواج | حق نگه داری قباله ازدواج | شروط ضمن عقد ازدواج 🤝👩❤️👨📜
ازدواج یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی بوده که وجود آن در تمامی جوامع الزامی میباشد. زمانی که عقد نکاح زوجین انجام میشود، سندی تنظیم شده که وقوع عقد نکاح را اثبات میکند، که این سند تحت عنوان سند ازدواج یا قباله ازدواج شناخته میشود. سند ازدواج صرفا یک قرارداد تنظیم شده برای اثبات ازدواج نبوده و در آن شروطی درج شده است که هر یک از طرفین ملزم به پایبندی به این شروط میباشند.
در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با سند ازدواج و حق نگهداری آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار داده و شروط مختلف درج شده در آن را مورد بررسی قرار دهیم. اگر سوالاتی در این زمینه ذهن شما را مشغول کرده است، در این متن با ما همراه باشید.
سند یا قباله ازدواج چیست؟
سند ازدواج
همانطور که گفته شد قباله ازدواج یک سند رسمی بوده که با بوده که عقد نکاح را اثبات میکند. این سند که در برخی مواقع به آن قباله ازدواج یا برگه ازدواج نیز میگویند؛ هم برای ازدواجهای دائم و هم برای ازدواجهای موقت میان زوجین تنظیم میگردد.
در این سند نه تنها وقوع عقد ثبت میگردد، بلکه شروطی نیز ذکر شده که زوجین با امضای این شروط ملزم به پایبندی به آنها میگردند. برخلاف بسیاری از اسناد که در چندین نسخه تنظیم میشود، سند ازدواج تنها در یک نسخه تنظیم شده و به زوجین تحویل داده میشود.
از آنجایی که سند ازدواج یک سند رسمی است، میتوان از آن در تمامی دادگاهها استفاده کرد. طرفین دعوا که در این زمینه زن و شوهر هستند نیز باید برای اعلام شکایت خود سند ازدواج خود را به دادگاه ارائه دهند. از جمله دعاوی خانوادگی که با استفاده از سند ازدواج صورت میپذیرد میتوان به گرفتن مهریه، الزام زن به تمکین، دریافت شناسنامه برای فرزند و… اشاره کرد.
حق نگهداری از سند ازدواج از آن کیست؟
همانطور که اشاره کردیم قباله ازدواج بر خلاف دیگر اسناد تنها در یک نسخه تنظیم شده و به زوجین تحویل داده میشود. بنابراین بدیهی است که زن و شوهر هر دو حق نگهداری از سند ازدواج را دارند. اگرچه در قانون به این نکته که سند ازدواج باید نزد چه کسی باشد اشارهای نشده است، اما در عرف جامعه حق نگهداری از سند ازدواج به زن و خانواده زن داده میشود؛ چرا که ارائه این سند برای دریافت مهریه که حق طبیعی زن است الزامی میباشد.
همچنین در صورتی که مردی همسرش را ترک کرده و زن باردار باشد، همسر برای دریافت شناسنامه فرزند باید سند ازدواج را به دادگاه ارائه دهد. البته اگر مرد نیز میخواهد از حق نگهداری این سند استفاده کند، میتواند به دفترخانهای که سند در آن تنظیم شده مراجعه کرده و رونوشتی از سند ازدواج خود را دریافت نماید.
مقاله وام مسکن زوجین ۱۴۰۲ | آسانترین روش دریافت وام ۹۶۰ میلیونی مسکن
شروط درج شده در سند ازدواج
قباله ازدواج
طبق آنچه در بالا نیز به آن اشاره شد، در سند ازدواج علاوه بر ثبت عقد نکاح، شروطی نیز درج شده است که این شروط تحت عنوان شروط ضمن عقد نیز شناخته میشوند. در ادامه به بررسی شروط مختلف درج شده در سند ازدواج و همچنین شروط قابل درج در سند ازدواج میپردازیم.
شرط تنصیف اموال
از جمله شروط ضمن عقد که در قباله ازدواج نیز به ثبت میرسد، میتوان به شرط تنصیف اموال طبق اشاره کرد. طبق این شرط شوهر تعهد میدهد که در زمان طلاق که البته باید به درخواست مرد مطرح شده باشد، نصف دارایی مرد که در زمان ازدواج به دست آورده است به زن منتقل میشود. این دارایی شامل تمامی اموال اعم از منقول و غیر منقول میشوند. لازم به ذکر است که اگر درخواست طلاق از جانب زن ارائه شود، شرط تنصیف اموال خنثی میگردد.
شروطی که به زوجه وکالت طلاق میدهد
در سند ازدواج شروط دوازدهگانهای ثبت میشود که طبق این شروط زوج به زوجه وکالت میدهد تا در صورت وقوع هر یک از این شرایط دوازدهگانه بتواند از مرد طلاق گیرد. طلاقی که به واسطه یکی از این شروط اتفاق بیفتد، میتواند با دریافت مهریه نیز همراه باشد. این شروط دوازدهگانه به قرار زیر است.
- سوء رفتار یا سوء معاشرت شوهر به اندازهای که ادامه زندگی برای زن غیر قابل تحمل باشد.
- عدم پرداخت نفقه به مدت 6 ماه توسط شوهر و عدم امکان وادار کردن وی به پرداخته نفقه
- جنون زوج در مواردی که به صورت شرعی نتوان عقد نکاح را فسخ کرد.
- ابتلا زوج به بیماریهای صعبالعلاج به صورتی که ادامه زندگی زناشویی برای زوجه خطرناک باشد.
- محکومیت شوهر به مجازات قطعی 5 سال حبس یا بیشتر یا مجازات به پرداخت جزای نقدی که مجموعا منجر به 5 سال بازداشت یا بیشتر شده و حکم مجازات در حال اجرا باشد.
- رعایت نکردن دستور دادگاه مبنی بر منع اشتغال زوجه به شغلی که طبق نظر دادگاه با شرایط خانوادگی و حیثیت زوجه موافق باشد.
- ابتلا زوج به انواع اعتیاد که طبق تشخیص دادگاه سبب اختلال در اساس زندگی خانوادگی شده و ادامه زندگی را برای زوجه دشوار کرده باشد.
- محکومیت قطعی زوج به هر گونه مجازات اعم از حد و تعزیر که در اثر ارتکاب جرمی مغایر با شان زوجه و آبروی خانوادگی صورت گرفته باشد.
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج بدون عذر موجه به مدت 6 ماه یا بیشتر که تشخیص آن بر عهده دادگاه میباشد.
- در صورتی که پس از گذشت 5 سال زوجه از شوهر خود به واسطه مشکلاتی اعم از عقیم بودن یا عوارض جسمی نتواند صاحب فرزند شود.
- در صورتی که زوج بدون رضایت زوجه همسر دیگری اختیار کرده و یا طبق تشخیص دادگاه زوج نتواند میان همسران خود به عدالت رفتار کند.
- در صورتی که زوج مفقودالاثر شده و ظرف مدت 6 ماه بعد از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.
شروط قابل درج در سند ازدواج
علاوه بر شروط ضمن عقد که در سند ازدواج چاپ شده است، شروطی نیز وجود داشته که در صورت توافق طرفین میتواند در قسمت توضیحات سند ازدواج درج شود. از جمله این شروط میتوان موارد به زیر اشاره کرد.
✔️حق اشتغال
طبق آن چه در شروط ضمن عقد گفته شد در صورتی که شغل زن با صلاح خانواده یا آبروی زن و شوهر منافات داشته باشد، مرد میتواند همسر خود را از اشتغال منع کند. بنابراین حق اشتغال درج شده در سند ازدواج به معنای آن است که زوج به زوجه اجازه میدهد تا به هر شغلی که مایل باشد و در هر کجا که شرایط ایجاب کند مشغول شود.
✔️حق تحصیل
طبق این حق زوج به زوجه اجازه میدهد تا به ادامه تحصیل تا هر کجا که لازم بداند و در هر کجا که شرایط ایجاب کند، بپردازد.
✔️شرط تقسیم اموال موجود میان زن و شوهر پس از جدایی
پیشتر به این نکته اشاره شد که در سند ازدواج شرطی تحت عنوان شرط تنصیف اموال وجود داشته که در صورتی که درخواست طلاق از جانب مرد ارائه شود، باید تمامی اموالی که مرد پس از ازدواج به دست آورده است نصف شده که نصف آن به زن تعلق میگیرد. طبق شرط تقسیم اموال موجود میان زن و شوهر پس از جدایی حتی در صورتی که درخواست طلاق از جانب زن باشد نیز نیمی از داراییهای منقول و غیرمنقول که در مدت ازدواج به دست آمده به زن منتقل میشود.
✔️شرط وکالت زوجه در صدور جواز خروج از کشور
همانطور که میدانید زنان متاهل برای خروج از کشور باید اجازه کتبی همسر خود را به همراه داشته باشند. بنابراین طبق این شرط زنان متاهل میتوانند بدون نیاز به اجازه شفاهی یا کتبی از شوهر با همه اختیارات قانونی از کشور خارج شوند. در ضمن شرایط مربوط به سفر، مقصد و تعیین مدت زمان آن نیز به صلاحدید زن میباشد.
✔️شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق
طبق این شرط زوج به زوجه وکالت میدهد تا در هر زمان و تحت هر شرایطی بتواند درخواست طلاق کرده و حتی مهریه خود را نیز به طور کامل دریافت کند.
✔️حق حضانت فرزندان پس از طلاق
طبق این شرط زوجین توافق میکنند تا اولویت حضانت فرزندان در صورت طلاق با مادر بوده و یا آن که حق حضانت به مصلحت طفل تعیین گردد.
مقاله ثبت نام وام ازدواج ۱۴۰۲ | شرایط ، مدارک ثبت نام و بازپرداخت وام ازدواج
شما چه اطلاعاتی پیرامون قباله ازدواج دارید؟
سند ازدواج که به آن قباله ازدواج نیز میگویند سندی است که در آن عقد نکاح موقت یا دائم ثبت شده و شروط ضمن عقدی نیز در آن درج میشود که زوجین با امضای این شروط نسبت به انجام آنها متعهد میگردند. در سند ازدواج برخی از شرایط از پیش تعیین شده و مشترک میان تمام زوجین بوده و برخی از شروط میتوانند طبق درخواست زوجین در بخش توضیحات وارد شود.
شما به عنوان زوج و یا زوجه چه درخواستی زمان تنظیم عقد دارید؟ به نظرتان بهترین شرایط ضمن عقد به نفع کدام طرف است؟ آیا تجربه ازدواج و شروط متفاوت را در زمان عقد داشتهاید؟ اگر اطلاعاتی پیرامون قوانین ازدواج دارید، حتما برای ما و خوانندگان این مطلب بنویسید و این متن را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
Share on telegramTelegram
Share on whatsapp
Share on email