تاریخچه ساقدوش چیست؟
مراسم عروسی رسم و رسومهای متعددی دارد. یکی از آنها، قراردادن ساقدوش برای عروس و داماد است. وظیفهی اصلی ساقدوش کمک به عروس و داماد برای بهتر برگزار شدن مراسم عروسی است. همچنین وجود ساقدوش شکل و ظاهر خاصی به مراسم عروسی میبخشد. ساقدوشها معمولا لباسهای ست میپوشند و لباسهای شیکی را برای پوشیدن انتخاب میکنند.
شاید برایتان سوال شده که تاریخچه ساقدوش چیست و چرا این رسم شکل گرفت؟ آیا همیشه ساقدوشها در عروسی به همین شکل کنونی بودهاند؟
ما در این مقاله، سعی داریم تاریخچهی ساقدوش را بررسی کنیم. با سوریتو همراه باشید.
ابتدا ساقدوشها را به شما معرفی میکنیم:
ساقدوش عروس به کسی میگویند که همچون عروس آراسته باشد و شب عروسی دوش به دوشش راه رفته و همراهش به خانهی داماد برود. معمولا لباس عروس و ساقدوش عروس همرنگ و یا در یک رنج رنگی انتخاب میشد.
ساقدوش داماد به کسی گویند که قد و بالایش همسان داماد (شاه) و همچون او آراسته باشد و شب عروسی دوش به دوشش راه رفته و همراهش به خانهی عروس برود.
افسانههای زیادی در رابطه با تاریخچهی ساقدوش وجود دارد که ما به شما محتملترین آنها را معرفی میکنیم.
دزدیدن عروس!
در گذشتههای دور، در قبایل رسم براین بود که خانوادهی داماد دختری را از قبیلهی دیگری انتخاب میکردند و سپس وی را میدزدیدند! اما آنها قادر نبودند به تنهایی این کار را انجام دهند؛ در نتیجه از افراد نزدیک خود انتخاب میکردند تا همراه داماد به دزدی بروند. این گونه بود که دختر را به همسری داماد درمیآوردند.
افسانه رومیان
این افسانه، تاریخچهی ساقدوش را اینگونه شرح میدهد که در زمان امپراطوری رومیان، رسم بر این بود که دو شخصی که قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، تعداد 10 نفر از دوستان را برای اینکه شاهد عروسی باشند دعوت میکردند تا مراسم عروسیشان درحضور آنها باشد.
فرار از شر شیاطین
افسانهی بعدی ای که در خصوص تاریخچهی ساقدوش وجود دارد این است که حضور چند دختر با لباس سفید شیاطین را دور میکند و برای در امان ماندن از نحسی، ساقدوش را به مراسم خود اضافه میکردند.
حتی بعضی نیز معتقدند که علت همرنگ بودن لباسهای ساقدوشها با عروس نیز به همین مورد برمیگردد. زیرا آنها عقیده داشتند با شبیه به هم کردن لباس عروس با ساقدوشهایش، شیطان دیگر قدرت تشخیص و نفوذ به عروس را نخواهد داشت. در ادامه این موضوع را مفصل تر شرح خواهیم داد.
تعداد ساقدوش در مراسم عروسی
اگر بخواهیم طبق تاریخچه ساقدوش و با توجه به رسم و رسومات آن پیش بروید، باید تعداد ساقدوش خیلی زیادی را برای روز عروسیتان برگزینید. زیرا در قدیم با توجه به عکسهایی که مشاهده کردید، تعداد ساقدوشها بسیار زیاد بوده؛ چرا که رسم به این صورت بوده که به ازای هر ۴۰ نفر میهمان یک جفت ساقدوش برای عروس و داماد در نظر گرفته شود.
البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در قدیم تعداد میهمانان پیش از ۱۰۰ نفر نمیرسیده است. این رسم امروزه که جشن عروسیها اغلب حداقل ۴۰۰ نفر میهمان را دارد زیاد کارساز نیست و شما باید تعداد زیادی ساقدوش را انتخاب کنید. البته برای زیباتر شدن عکسهای عروسیتان میتوانید از ساقدوشهای زیادی استفاده نمایید اما به همراه داشتن تمام آنها در طول مراسم عروسی ممکن است صورت خوشی نداشته باشد.
چرا ساقدوشها لباس یک شکل میپوشیدند؟
مسئلهای تاریخی
اگر به تاریخچهی ساقدوش نگاهی بیندازیم، یکی از دلایلی که ساقدوشها اغلب لباسهای مشابهی می پوشند این است که این رسمی است که از عروسیهای سلطنتی انگلیس بوجود آمده است. اما این تنها دلیل برای این موضوع نمی باشد. لو تیلو، استاد رشته ی تاریخچه لباس و نساجی در دانشگاه برایتون در مصاحبهای با روزنامه آنلاین انگلیسی این دیپندنت (معروف به ایندی) گفت که علت اینکه عروسهای غربی، اغلب تصمیم میگیرند که ساقدوشهایشان، لباسهای یکسان داشته باشند به علت مراسم عروسی ملکه ویکتوریا در سال 1841 می باشد، زمانی که همه ی حاضرین در این عروسی، لباس هاس سفیدی پوشیدند که شبیه لباس عروس، ملکه ویکتوریا بود.
ترس از ربایندگان
طبق گزارش ماهنامه ریدرز دایجست از طریق MSN، در روم باستان و چین در رابطه با تاریخچهی ساقدوش، عروسها مجبور بودند که مسافت زیادی را به سمت وطن همسر آیندهشان مسافرت کنند و اطرافیانشان را ترک کنند و افرادی که قصد ربودن آنها را داشتند در طول مسیر طولانی سفر، در جاده با آنها روبرو میشدند. ترس از راهزنها و ربایندگان، یک ترس رایج بود. اما اگر همهی زنها شکل هم لباس میپوشیدند، ربایندگان نمی توانستند تشخیص دهند که عروس واقعی چه کسی است.
برای نشان دادن قدرت خانوادهی سلطنتی
در یک مصاحبه با خبرنامه این دیپندنت، گفته شده که یکی از دلایل اصلی که ساقدوشها لباس مشابهی می پوشند مربوط به تاریخچهی ساقدوش و به خاطر عروسیهای سلطنتی از زمان ملکه ویکتوریا در سال 1841 بوده است که این رسم را ایجاد کرده است ؛ زیرا در طول هر عروسی سلطنتی، معمولا یک مراسم حرکت دسته جمعی در خیابانهای شهر (مانند لندن) وجود دارد که به خانواده سلطنتی اجازه میدهد تا ثروت و قدرت شان را به نمایش بگذارند. لباس پوشیدن یکسان باعث می شود که این مراسم دسته جمعی بهتر دیده شود.
با اینکه امروزه مراسم عروسی دیگر اینگونه برگزار نمیشود اما با اینحال این رسم باقی مانده است.
مسئولیتهای معمول ساقدوشها در گذشته و حال:
در روز عروسی باید به عروس و داماد کمک کنند تا آماده شوند. در هنگام عروسی به نحوهی برگزاری عروسی نیز توجه کنند تا اشتباهی پیش نیاید. اگر لباس عروس حجیم و بلند باشد، ساقدوش عروس در راه رفتن و بالا گرفتن لباس عروس کمک میکند.
کلام آخر
توجه داشته باشید که بعضی رسم و رسوم در گذشته، ناشی از خرافات بوده و ریشهی علمی ندارد. اگر قصد ازدواج دارید، با همسرتان در رابطه با ساقدوشها مشورت کنید و من باب میل خودتان نحوهی لباس پوشیدن، تعداد و…. آنها را مشخص کنید. چرا که شما خودتان برای عروسی خود تصمیم میگیرید! پس آن را طوری برگزار کنید که به خاطرهای به یاد ماندنی برایتان تبدیل شود.
برای گرفتن ایده به منظور برگزاری مراسم خود، میتوانید به این لینک و همینطور این لینک مراجعه کنید.
شما از تاریخچهی ساقدوش چه میدانید؟ کدام رسم و رسومها هنوز در عروسیها وجود دارد؟ با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید!